Loading...
SUEDIA 2017-12-21T18:08:36+00:00
Denumire oficială: Suedia (Sverige în suedeză) sau Regatul Suediei (Konungariket Sverige).
 
Scurt istoric: În secolele al IX-lea şi al X-lea, cultura vikingă a înflorit în Suedia. Comerţul, atacurile şi colonizarea se făceau în această perioadă către est, spre Statele Baltice, Rusia şi Marea Neagră. În 1397, cele trei ţări scandinave, Norvegia, Danemarca şi Suedia, au fost unite sub un singur rege (Uniunea de la Kalmar). Aceasta a fost o uniune personală, nu una politică, iar în secolul al XV-lea, Suedia a rezistat încercărilor de conducere centralizată ale regelui danez, chiar şi prin rebeliune armată. Statul suedez modern este fondat în 1523, prin destrămarea Uniunii de la Kalmar şi alegerea primului rege al Suediei, Gustav Vasa. Expansiunea teritorială din secolul al XVII-lea conduce la formarea Imperiului Suediei. Finlanda, ca şi alte teritorii din afara Peninsulei Scandinave, sunt însă pierdute treptat în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea. În urma războaielor napoleoniene, Norvegia este cedată Suediei, iar tentativa de păstrare a suveranităţii se soldează cu campania militară a Regelui Suediei împotriva Norvegiei (1814), încheiată prin constituirea uniunii personale care va dura până în 1905. Acesta a fost ultimul război în care a fost angrenată Suedia. Din 1814, a fost adoptată politica de nealiniere pe timp de pace şi de neutralitate în timp de război, în vigoare şi astăzi. Suedia a rămas o ţară neutră în timpul celor două războaie mondiale. A continuat să fie nealiniată în timpul Războiului Rece şi nu este, în prezent, membră a nici unei alianţe militare. Suedia devine membru al UE în 1995. Suedia nu a adoptat moneda Euro.
 
 
Capitala şi principalele oraşe: Stockholm (capitala), Göteborg; Malmo; Uppsala; Linköping, Norrköping; Jonköping, Helsingborg; Östersund
 
Suprafaţă şi diviziuni teritoriale: 449.964 km². Suedia este împărţită în 21 de comitate (län). În fiecare comitat există un birou administrativ (länsstyrelse) numit de guvern şi un consiliu (landsting) ales. Fiecare comitat este mai departe divizat în comune (kommuner).
 
Populaţia: 9 514 406  de locuitori, est. iunie 2012
 
Limba oficială: suedeza.
 
Ziua naţională: 6 iunie – Ziua Drapelului Suedez, celebrată din 1916, devenită Zi Naţională, din 1983. La 6 iunie 1523 a avut loc alegerea primului Rege al Suediei, Gustav Vasa. La aceeaşi dată, în 1809, a fost adoptată Constituţia.
 
Forma de guvernământ: monarhie constituţională.
 
Situaţia politică internă: Şeful statului – Regele Carl XVI Gustaf; Primul ministru – Stefan Löfven; ministrul afacerilor externe – Margot Wallström.