Loading...
STUDII 2017-12-21T18:08:36+00:00

Studiati in Suedia

„Don’t just pick a place. Pick a future!”

Suedia este renumita pentru spiritul inovator si pentru solutiile tehnologice. Guvernul cheltuie sume importante pentru a se asigura ca cercetarea si progresul sunt in prim-plan. Dorinta de a avea un sistem de invatamant exemplar si modern a fost o prioritate, iar sistemul de invatamant superior suedez a fost clasat pe locul 2 din lume. Cu aceasta scurta introducere vrem sa va prezentam posibilitatea de a studia in Suedia si de a va arata de ce, unde, cand si cum sa o faceti.

 

Studiati in Romania

Scolarizarea romanilor de pretutindeni incepand cu anul de invatamant 2017/2018

Urmare aprobarii Metodologiei de scolarizare a romanilor de pretutindeni in invatamantul superior de stat din Romania, pe locuri de studii fara plata taxelor de scolarizare, dar cu bursa, respectiv fara plata taxelor de scolarizare, dar fara bursa, incepand cu anul universitar 2017/2018 prin Ordinul comun al M.E.N. (nr 3900/16.05.2017) – MAE (A10/2046/26.05.2017) – M.R.P. (nr C/129/07.06.2017),  Ministerul Educatiei transmite urmatoarele informatii de interes pentru romanii de pretutindeni care doresc sa urmeze studii universitare de licenta in Romania:

Oferta locurilor de studii de licenta oferite de universitati, disponibila poate fi descarcata la adresa https://www.edu.ro/oferta-locurilor-de-studii-licen%C8%9B%C4%83-pe-universt%C4%83%C8%9Bi-%C3%AEn-anul-2017-2018-alocate-rom%C3%A2nilor-de

 1. Candidatii vor constitui un singur dosar de candidatura, care va  cuprinde urmatoarele documente:
 2. a)         Cerere-formular de inscriere  propriu fiecarei institutii de invatamant superior;
 3. b)         Copia a certificatului de nastere, tradus in limba romana sau intr-o limba de circulatie internationala;
 4. c)         Copia pasaportului, valabil cel putin 6 luni de la inceperea programului de studii pentru care opteaza candidatul – copie dupa primele 3 pagini;
 5. d)         Copia certificatului de casatorie, tradus in limba romana sau intr-o o limba de circulatie internationala, dupa caz;
 6. e)         Declaratie pe proprie raspundere, pe baza vointei liber exprimate, de asumare a identitatii culturale romane, potrivit legislatiei in vigoare, conform Anexei nr. 3;
 7. f)          Copia diplomei de bacalaureat sau echivalenta  sau, dupa caz, adeverinta (pentru absolventi anului curent) de promovare a examenelor nationale de absolvire a invatamantului liceal, inclusiv pentru absolventi ai scolilor care desfasoara, pe teritoriul Romaniei, activitati de invatamant corespunzatoare unui sistem educational din alta tara acreditat Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in invatamantul Preuniversitar, denumita in continuare ARACIP- tradusa in limba romana sau alta limba de circulatie internationala;
 8. g)         Copii ale foilor matricole pentru nivelul de invatamant absolvit – traduse in limba romana sau alta limba de circulatie internationala;
 9. h)        Copia recomandarii ierarhilor sau acordul conducatorilor locali de culte, pentru candidatii la admiterea in invatamantul superior teologic, dupa caz;
 10. i)          Alte documente solicitate de institutia de invatamant superior de stat, conform propriei metodologii de admitere, dupa caz.
 11. Dosarul de candidatura va putea fi transmis in perioada stabilita de institutiile de invatamant superior, in conformitate cu procedurile stabilite de acestea. Acestea pot fi: electronic la o adresa de e-mail comunicata de institutia de invatamant superior; prin e-mail la MEN, la adresa dosarerompret@edu.gov.ro sau prin intermediul misiunilor diplomatice ale Romaniei din strainatate care vor transmite electronic dosarele la MEN si ulterior, acestea vor fi redirectionate catre institutiile de invatamant superior solicitate; prin posta sau direct la sediile institutiilor de invatamant superior; sau prin alte forme, stabilite si comunicate de institutiile de invatamant. Candidatii din diaspora, inclusiv absolventii ai scolilor care desfasoara, pe teritoriul Romaniei, activitati de invatamant corespunzatoare unui sistem educational din alta tara acreditat ARACIP, vor fi admisi pe baza de concurs de dosar, conform criteriilor fiecarei institutii de invatamant superior.

III.        Pentru studii universitare de masterat, respectiv doctorat, admiterea romanilor de pretutindeni din diaspora in anul universitar 2017/2018 se va realiza in aceleasi conditii ca si cetatenii romani, conform calendarului propriu de admitere al fiecarei institutii de invatamant superior, pe locurile alocate romanilor de pretutindeni. Informatii detaliate privind conditiile de admitere a romanilor de pretutindeni din diaspora la studii universitare de licenta / master / doctorat in invatamantul superior de stat din Romania se pot obtine accesand www.edu.ro/ cooperare internationala / romanii de pretutindeni (http://www.edu.ro/romanii-de-pretutindeni), iar in ceea ce priveste oferta educationala site-ul institutiilor de invatamant superior la care candidatii doresc sa aplice, conform ofertei de locuri alocate.

 1. Romanii de pretutindeni din diaspora pot opta pentru burse de studii in invatamantul preuniversitar de stat(liceal/profesional) din Romania incepand cu anul scolar 2017/2018, conform Metodologiei de scolarizare a romanilor de pretutindeni in invatamantul preuniversitar de stat din Romania pe locuri de studii fara plata taxelor de scolarizare, dar cu bursa, respectiv fara plata taxelor de scolarizare, dar fara bursa incepand cu anul scolar 2017-2018, aprobate prin prin Ordinul comun al M.E.N. (nr 3900/16.05.2017) – MAE (A10/2046/26.05.2017) – M.R.P. (nr C/129/07.06.2017). Informatii detaliate privind constituirea dosarului de candidatura pentru obtinerea unei burse de studii in invatamantul liceal / profesional din Romania precum si conditiile de scolarizare se regasesc in Metodologia mai sus mentionata, care poate fi consultata pe site-ul www.edu.ro / cooperare internationala / romanii de pretutindeni. in acest caz, dosarele cu acte de studii se vor transmite, de catre cei interesati, prin posta la Inspectoratul scolar Iasi (la adresa: Strada Nicolae Balcescu 26, Iasi 700117), in perioada   10 – 17 iulie a.c. sau la sediul Ministerului Educatiei Nationale, str Spiru Haret, nr 10, intrucat concursul de admitere va fi computerizat.

Un sprijin util pentru potentialii candidati se regaseşte la sectiunea „intrebari frecvente despre obtinerea burselor alocate romanilor de pretutindeni in sistemul de invatamant de stat din Romania”, la adresa: https://www.edu.ro/%C3%AEntreb%C4%83ri-frecvente-despre-ob%C8%9Binerea-burselor-alocate-rom%C3%A2nilor-de-pretutindeni-%C3%AEn-sistemul-de

 

www.umfcluj.ro

https://www.utcluj.ro

www.istic.it

 

 

 

Programul „Studii in Romania”

Sistemul romanesc de invatamant superior este structurat pe trei niveluri de studii universitare/postuniversitare:

 • ciclul 1 (licenta), care corespunde cu „bachelor degree”;
 • ciclul 2 (masterat/specializare);
 • ciclul 3 (doctorat).

Institutia care administreaza invatamantul universitar in Romania este Ministerul Educatiei Nationale (www.edu.ro).

Ministerul Afacerilor Externe prin Directia Diplomatie Publica, Culturala şi Ştiintifica colaboreaza cu MEN pentru a facilita schimburile educationale şi pentru a asigura cetatenilor straini conditiile de a studia in Romania.

CETatENII STRaINI pot studia in Romania:

 1. Pe cont propriu valutarla universitatile de statsau la universitatile particulare acreditate,
 • in limba romana, cu un an pregatitor suplimentar pentru invatarea limbii(in cazul in care candidatul nu este vorbitor de limba romana);
 • intr-o limba de circulatie internationala (in masura in care exista aceasta posibilitate in oferta de studii a universitatii solicitate).

Pentru a consulta ghidul studentului strain (versiunea in limba engleza), click AICI.

 1. Cu burse oferite de statul roman:
 1. in baza programelor europene de cooperare şi mobilitate universitara:

Informatii utile şi detaliate pentru studentii straini interesati in a studia in Romania se gasesc pe portalul www.studyinromania.gov.ro, dezvoltat de UEFISCDI.

CETATENII ROMANI pot studia in strainatate cu bursa oferita de statul roman.

Prezentarea programelor de burse in strainatate, legislatia aferenta, organizarea concursurilor nationale in Romania pentru atribuirea acestor burse sunt gestionate de Agentia de Credite şi Burse de Studii (ACBS), iar informatii referitoare la acest tip de programe se gasesc pe site-ul ACBS.

 

 

Sfaturi de calatorie

 

 • Consultati periodic site-ul Ministerului Afacerilor Externe (mae.ro), sectiunea Conditii de Calatorie.
 • Respectati regimul de şedere, limitele de valabilitate ale vizelor sau ale permiselor de şedere, dupa caz. in acest sens, verificati rubrica Vize şi servicii consulare– Regimul de vize.
 • Consultati Ghidul Serviciilor Consulare– contine informatii utile care va pot ajuta sa fiti in siguranta atunci cand va aflati in afara tarii şi sa rezolvati o serie de situatii nedorite şi neprevazute care pot aparea pe parcursul calatoriei dumneavoastra.
 • Informati-va asupra situatiei de securitate din tara de destinatie!  in acest sens, verificati rubrica Alerte de calatorie.
 • Aveti grija ca documentele de calatorie sa fie valabile şi in buna stare!
 • Este indicat sa aveti cu dumneavoastra, pe langa un document de calatorievalabil şi un act de identitate (preferabil cu fotografie – exemplu permisul de conducere).
 • Inregistrati-va la cea mai apropiata misiune diplomatica in cazul in care calatoriti in zone nesigure sau indepartate.
 • Daca va aflati in dificultate in strainatate, contactati ambasada sau consulatul Romaniei pentru a putea beneficia de asistenta consulara de specialitate, in conformitate cu legislatia in vigoare.
  Coordonatele misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare le puteti gasi la rubrica Misiuni ale Romaniei.
 • Evitati implicarea in demonstratii sau manifestari de strada in tarile vizitate.
 • Indiferent de zona de destinatie, pastrati documentele, lucrurile de valoare, biletele de calatorie, banii şi cartile de credit in locuri sigure şi nu le expuneti in mod vizibil asupra dumneavoastra sau in maşini.
 • Evitati deplasarea in zone periculoase!
 • Procurati-va un ghid al tarii in care mergeti.
 • Respectati legislatia locala! Cetatenii romani aflati pe teritoriul altor state se supun jurisdictiei acelor state şi sunt responsabili pentru orice incalcare a legilor sau regulilor locale. Oricat de diferite sunt legile sau regulile straine fata de cele existente in Romania, respectarea lor este obligatorie şi va asigura liniştea, confortul şi demnitatea fata de autoritatile locale. Responsabilitatea respectarii legilor in strainatate şi cea a asigurarii reprezentarii in justitie in cazul instituirii unor proceduri judiciare revine in mod individual fiecarui cetatean roman.
 • Sunteti responsabili pentru orice incalcare a legilor locale, chiar daca nu le cunoaşteti.
 • Respectati traditiile şi obiceiurile locale. Unele comportamente sociale pot intra sub incidenta legii penale a tarii respective.
 • Cereti permisiunea localnicilor pentru a-i fotografia sau filma.
 • Asigurati-va ca aveti la dumneavoastra mijloace financiare suficiente pentru intretinerea proprie şi a membrilor de familie, dupa caz.
 • Daca calatoriti cu avionul, informati-va in legatura cu produsele pe care le puteti lua in bagajul de mana.
 • Nu va angajati sa transportati bagajele unor persoane necunoscute. Exista riscul ca acestea sa contina produse interzise, iar dumneavoastra veti suporta consecintele legii!
 • In cazul in care calatoriti cu avionul sau trenul, consultati ghidul Drepturile pasagerilor UE, realizat de Comisia Europeana. Acest material ofera informatii utile cu privire la drepturile dumneavoastra in caz de imbarcare refuzata, zbor anulat, intarzieri prelungite, pierdere bagaje. De asemenea, ghidul contine şi informatii privind accesibilitatea pasagerilor cu mobilitate redusa.
 • In cazul calatoriilor cu autobuzul/trenul, fiti atenti la bagajele dumneavoastra pe intreaga durata a calatoriei.
 • In cazul in care doriti sa calatoriti cu animale de companie, va recomandam sa va informati asupra documentelor de calatorie necesare pentru acestea!