Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/roswedch/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2715

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/roswedch/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2719

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/roswedch/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3624
Conditii de calatorie - Ro Swed Cham
Loading...
Conditii de calatorie 2017-12-21T18:08:33+00:00

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Suedia.

Intrarea în Suedia este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.

În cazul cetăţenilor români care se deplasează în Suedia pe baza unor promisiuni de obţinere a unui loc de muncă, este imperativ necesară verificarea tuturor detaliilor ofertei de muncă înaintea efectuării deplasării (bonitatea angajatorului, actele necesare, cerinţe legate de calificările profesionale sau cunoaşterea limbii etc.), inclusiv pentru lucrătorii sezonieri (de exemplu, culegători de fructe de pădure).

Legislaţia naţională privind regimul de şedere în Suedia este aplicată strict, autorităţile de poliţie verificând constant respectarea condiţiilor legale. In intervalul de 3 luni în care este permisă şederea cetăţenilor români în Suedia fără formalităţi speciale, autorităţile pot verifica existenţa mijloacelor de trai. Dacă constată absenţa acestora, autorităţile suedeze pot decide îndepărtarea imediată a celor în cauză de pe teritoriul Suediei.

Pentru evitarea acestor situaţii, se recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Suedia să se asigure că deţin resursele financiare necesare acoperirii cheltuielilor de întreţinere pentru întreaga perioadă a deplasării. Pentru situaţii neprevăzute, este utilă şi asigurarea existenţei unei sume de bani în România, care să poată fi trimisă (de pildă, prin intermediul familiei), în absenţa altor resurse.

Cetăţenii români care doresc să rămână pe teritoriul Suediei pentru o perioadă mai mare de 3 luni, trebuie să anunţe Oficiul suedez pentru Imigrare (Migrationsverket). Ulterior, cetăţenii români trebuie să completeze un formular pentru solicitarea dreptului de şedere pe o perioadă mai mare de 3 luni. Solicitanţii cărora li se aprobă cererea primesc un document care atestă dreptul lor de şedere pe teritoriul Suediei.

Condiţiile de îndeplinire a criteriilor cu privire la obţinerea documentului care atestă dreptul de şedere pe teritoriul Suediei pot fi consultate pe pagina web a Oficiului suedez pentru Imigrare: www.migrationsverket.se

Instituţii publice şi private suedeze, de pildă din domeniul bancar, pot solicita cetăţenilor străini, inclusiv români, să se legitimeze cu un paşaport valabil, pentru a beneficia de diverse servicii. In aceste situaţii, cartea de identitate românească, suficientă pentru intrarea în Suedia, nu permite accesul la serviciile respective.

Înaintea efectuării călătoriei, cetăţenii români sunt sfătuiţi să consulte Ghidul Serviciilor Consulare, care detaliază asistenţa pe care Ministerul român al Afacerilor Externe, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României o pot acorda cetăţenilor români aflaţi în străinătate şi limitele obiective ale acestei asistenţe.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia naţională, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile suedeze:

Clima

Clima Suediei este mai aspră în regiunile nordice, traversate de Cercul Polar, şi mai blândă în partea sudică, unde influenţa marină este pronunțată.

Iernile sunt lungi şi friguroase, cu căderi abundente de zăpadă şi temperaturi de până la – 30 de grade Celsius. Stratul de zăpadă poate să se menţină, în anumite regiuni de nord, până la 10 luni pe an, iar la înălţimi de peste 500 de metri nu se topeşte niciodată.

Stockholm, capitala Suediei, se situează aproape la aceeaşi latitudine ca şi sudul Groenlandei. In luna iulie beneficiază de o temperatură medie de +18 grade C.

La nord de Cercul Polar, în judeţele Norrbotten şi Västerbotten, soarele nu apune în lunile iunie şi iulie.